IGAD, Sudan'a Barış Gücü Göndermeyi Önerdi

Dünya (AA) - Anadolu Ajansı | 11.07.2023 - 23:10, Güncelleme: 11.07.2023 - 23:10
 

IGAD, Sudan'a Barış Gücü Göndermeyi Önerdi

IGAD, Sudan'daki sivillerin korunması ve insani yardım geçişinin garantiye alınması için ülkeye barış gücü askeri gönderme fikrini masaya yatırma kararı aldı.
Doğu Afrika bloku Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi (IGAD), Sudan'daki sivillerin korunması ve insani yardım geçişinin garanti altına alınması amacıyla ülkeye barış gücü askeri gönderme fikrini masaya yatırdı. IGAD, Etiyopya, Somali, Güney Sudan ve Kenya'dan oluşan 4 ülkeden oluşan grup, Sudan krizinin çözümü için Addis Ababa'da bir araya geldi. Toplantıya Kenya Devlet Başkanı William Ruto ve Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed de katıldı. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, çatışmalardaki insan hakları ihlallerinin kınandığı ve Sudan ordusunun toplantıya temsilci göndermemesinin üzüntüyle karşılandığı belirtildi. Açıklamada, sivillerin korunması ve insani yardım geçişinin sağlanması için Doğu Afrika İhtiyat Kuvvetleri'nin (EASF) ülkeye gönderilmesi fikrinin tartışılması amacıyla zirve yapılmasına karar verildi. Sudan hükümeti daha önce IGAD'ın ülkedeki krizi çözme girişimini memnuniyetle karşıladığını, ancak Kenya'nın krize yönelik yaklaşımından ötürü liderliğini kabul etmediğini açıklamıştı. Son zamanlarda Sudan'da yaşanan çatışmalar, ordunun Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) adlı grubu tehdit olarak görmesiyle başlamıştı. Sudan ordusu, HDK'nin bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tamamen orduya entegre olmasını talep etmişti. HDK ise sivil bir hükümetin ardından uzun bir süreçte bu talebi kabul edebileceğini ifade etmişti. Söz savaşı ve gerginlik, 15 Nisan tarihinde başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmalara dönüşmüştü. Çatışmalar sonucunda Sudan Sağlık Bakanlığı ve Birleşmiş Milletlerin verilerine göre, 3 binden fazla kişi hayatını kaybederken on binlerce kişi yaralandı ve 2,5 milyondan fazla kişi yerinden edildi. IGAD'ın Sudan'a barış gücü askerlerini gönderme önerisi, sivillerin korunması ve insani yardımların güvenli bir şekilde ulaştırılması için atılan önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. ABD, Suudi Arabistan ve Mısır gibi ülkelerin diplomatik çabaları da takdirle karşılanıyor. IGAD'ın önerisiyle ilgili daha fazla ayrıntının önümüzdeki günlerde ortaya çıkması bekleniyor.
IGAD, Sudan'daki sivillerin korunması ve insani yardım geçişinin garantiye alınması için ülkeye barış gücü askeri gönderme fikrini masaya yatırma kararı aldı.

Doğu Afrika bloku Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi (IGAD), Sudan'daki sivillerin korunması ve insani yardım geçişinin garanti altına alınması amacıyla ülkeye barış gücü askeri gönderme fikrini masaya yatırdı.

IGAD, Etiyopya, Somali, Güney Sudan ve Kenya'dan oluşan 4 ülkeden oluşan grup, Sudan krizinin çözümü için Addis Ababa'da bir araya geldi. Toplantıya Kenya Devlet Başkanı William Ruto ve Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed de katıldı.

Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, çatışmalardaki insan hakları ihlallerinin kınandığı ve Sudan ordusunun toplantıya temsilci göndermemesinin üzüntüyle karşılandığı belirtildi.

Açıklamada, sivillerin korunması ve insani yardım geçişinin sağlanması için Doğu Afrika İhtiyat Kuvvetleri'nin (EASF) ülkeye gönderilmesi fikrinin tartışılması amacıyla zirve yapılmasına karar verildi.

Sudan hükümeti daha önce IGAD'ın ülkedeki krizi çözme girişimini memnuniyetle karşıladığını, ancak Kenya'nın krize yönelik yaklaşımından ötürü liderliğini kabul etmediğini açıklamıştı.

Son zamanlarda Sudan'da yaşanan çatışmalar, ordunun Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) adlı grubu tehdit olarak görmesiyle başlamıştı. Sudan ordusu, HDK'nin bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tamamen orduya entegre olmasını talep etmişti. HDK ise sivil bir hükümetin ardından uzun bir süreçte bu talebi kabul edebileceğini ifade etmişti.

Söz savaşı ve gerginlik, 15 Nisan tarihinde başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmalara dönüşmüştü. Çatışmalar sonucunda Sudan Sağlık Bakanlığı ve Birleşmiş Milletlerin verilerine göre, 3 binden fazla kişi hayatını kaybederken on binlerce kişi yaralandı ve 2,5 milyondan fazla kişi yerinden edildi.

IGAD'ın Sudan'a barış gücü askerlerini gönderme önerisi, sivillerin korunması ve insani yardımların güvenli bir şekilde ulaştırılması için atılan önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. ABD, Suudi Arabistan ve Mısır gibi ülkelerin diplomatik çabaları da takdirle karşılanıyor. IGAD'ın önerisiyle ilgili daha fazla ayrıntının önümüzdeki günlerde ortaya çıkması bekleniyor.

İstanbul HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sayfa24.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.