Fransa'da Hükümet Toplumun Taleplerini Göz Ardı Ediyor
Fransa'da Hükümet Toplumun Taleplerini Göz Ardı Ediyor
Fransa'da hükümetin gösterilere yaklaşımı toplumdaki taleplerin göz ardı edildiğini gösteriyor. Yapılan açıklamalar ve tutumlar şimdilik bunu gösteriyor.
Fransa'da hükümetin gösterilere yaklaşımı, toplumdaki taleplerin göz ardı edildiğini gösteriyor. Fransız polisinin 27 Haziran'da bir araca ateş açarak 17 yaşındaki bir sürücüyü öldürmesinin ardından başlayan protesto gösterileri, hükümetin politikalarını ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un tutumunu sorgulamaya yönlendirdi. Araştırmacı Aurelien Denizeau, Macron'un çelişkili açıklamalar yaptığını belirterek, sorunu çözme konusunda başarısız olduğunu ve suçlamalar yaparak insanları hedef gösterdiğini ifade etti.
Denizeau'ya göre, polisin öldürdüğü genç Cezayir kökenli olduğu için göstericiler, polis memurunun ırkçı davrandığını düşünüyor. Toplumda Afrika kökenlilerin ikinci sınıf vatandaş olarak görüldüğü hissi yaygın ve bu durum devlete karşı öfkenin temel nedenlerinden biri. Ancak Denizeau, olayların tek bir sebeple açıklanamayacağını, farklı nedenlerin bir araya geldiğini söyledi.
Fransa'daki gösterilere destek amacıyla diğer ülkelerde de protestolar düzenlendiğini belirten Denizeau, bu sınırları aşan gösterilerin ezilen ve yok sayılan halklar arasında dayanışma duygusu oluşturduğunu ifade etti.
Denizeau, hükümetin protestolara toplumdaki gerçek talepleri görmezden gelerek yaklaştığını ve gerçek nedenlere odaklanmak istemediğini vurguladı. Ayrıca, polis şiddetinin sadece göçmen kökenliler için değil, tüm Fransız toplumu için ciddi bir sorun olduğunu belirtti. Polis teşkilatındaki sorunlara da dikkat çeken Denizeau, polis memurlarının yetersiz olduğunu, ağır iş yükleri ve stres altında olduklarını ve polis şiddetine karşı çıkan göstericilerin yine polis tarafından bastırıldığını ifade etti.
Fransız polisinin genç sürücünün ölümüne yol açan olayın ardından başlayan gösteriler, ülke genelinde çatışmalara ve talan olaylarına dönüşmüştü. Göstericiler, polis şiddetine tepki gösterirken taleplerini dile getirmişlerdi. Macron, protestoların kontrol dışına çıktığını belirterek sosyal medya paylaşımlarına düzenleme getirilmesi gerektiğini ifade etmişti. Fransız Senatosu da dijital platform paylaşımlarına düzenleme getiren bir tasarıyı kabul etmişti.
İstanbul HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.