Dünya Bir Yıllık Doğal Kaynağını 214 Günde Tüketti

Yaşam (AA) - Anadolu Ajansı | 03.08.2023 - 00:53, Güncelleme: 03.08.2023 - 00:53
 

Dünya Bir Yıllık Doğal Kaynağını 214 Günde Tüketti

Dünyanın sunduğu 1 yıllık doğal kaynağın insanlar tarafından kullanımı ölçülerek hesaplanan Dünya Limit Aşım günü bu yıl 2 Ağustos olarak belirlendi.
Dünya, sürdürülebilirlik açısından kritik bir eşiğe yaklaşıyor. Gezegenin sunduğu bir yıllık doğal kaynağın insanlar tarafından tüketimi, her yıl hesaplanan Dünya Limit Aşım Günü ile ölçülüyor. Bu yıl Dünya Limit Aşım Günü, 2 Ağustos olarak belirlendi. Yani, 2023 yılında Dünya'nın sunduğu doğal kaynaklar, 2 Ağustos itibarıyla tükenmiş durumda ve artık gelecek yılın kaynaklarına başvurulmaya başlanacak. Bu alarm verici durum, iklim değişikliği, nüfus artışı, ormansızlaşma ve kentleşme gibi etkenlerin doğal kaynakları hızla tüketmesi sonucunda ortaya çıkıyor. Bursa Uludağ Üniversitesi Çevre Bilimleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar, konuyla ilgili uyarıyor. Gelecekte kıtlık yaşamamak ve çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için doğal kaynak kullanımının sınırlandırılması gerektiğini vurguluyor. Aksi takdirde, gelecek nesillere borçlu olacağımız doğal kaynaklarımızın kalmayacağına dikkat çekiyor. Dünya genelinde doğal kaynakların kullanımı, ülkeler arasında da farklılık gösteriyor. GFN'nin verilerine göre, Katar bu yılın doğal kaynaklarını 10 Şubat'ta tüketerek gelecek yıldan borçlanmaya başlayan ilk ülke olurken, Türkiye'nin doğal kaynakları 22 Haziran itibarıyla tükendi. Bu durum, gelişmiş ülkelerin doğal kaynakları daha hızlı ve yoğun bir şekilde kullandığını gösteriyor. Doğal kaynakların eşit olmayan kullanımı, dünya genelinde önemli eşitsizliklere yol açıyor. Gelişmiş ülkelerdeki lüks tüketim alışkanlıkları ve karbon ayak izi daha fazla, fakir bölgelerde ise doğal kaynak kıtlığı ve hastalıklar artıyor. Bu durum, toplumlar arasındaki farklı yaşam tarzları ve sosyoekonomik koşulların etkisini yansıtıyor. Uzmanlar, bilinçli tüketici algısının oluşturulması ve tasarruflu kullanım alışkanlıklarının yaygınlaştırılması gerektiğini belirtiyor. Binalarda enerji tasarrufu sağlayacak uygulamalar ve atık yönetimi gibi adımlar, doğal kaynakların korunması için önemli bir rol oynayabilir. Gezegenimizin sürdürülebilirliği için herkesin sorumluluk alması ve doğal kaynakların bilinçli bir şekilde kullanılması, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabilmemiz için hayati öneme sahip.
Dünyanın sunduğu 1 yıllık doğal kaynağın insanlar tarafından kullanımı ölçülerek hesaplanan Dünya Limit Aşım günü bu yıl 2 Ağustos olarak belirlendi.

Dünya, sürdürülebilirlik açısından kritik bir eşiğe yaklaşıyor. Gezegenin sunduğu bir yıllık doğal kaynağın insanlar tarafından tüketimi, her yıl hesaplanan Dünya Limit Aşım Günü ile ölçülüyor. Bu yıl Dünya Limit Aşım Günü, 2 Ağustos olarak belirlendi. Yani, 2023 yılında Dünya'nın sunduğu doğal kaynaklar, 2 Ağustos itibarıyla tükenmiş durumda ve artık gelecek yılın kaynaklarına başvurulmaya başlanacak. Bu alarm verici durum, iklim değişikliği, nüfus artışı, ormansızlaşma ve kentleşme gibi etkenlerin doğal kaynakları hızla tüketmesi sonucunda ortaya çıkıyor.

Bursa Uludağ Üniversitesi Çevre Bilimleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar, konuyla ilgili uyarıyor. Gelecekte kıtlık yaşamamak ve çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için doğal kaynak kullanımının sınırlandırılması gerektiğini vurguluyor. Aksi takdirde, gelecek nesillere borçlu olacağımız doğal kaynaklarımızın kalmayacağına dikkat çekiyor.

Dünya genelinde doğal kaynakların kullanımı, ülkeler arasında da farklılık gösteriyor. GFN'nin verilerine göre, Katar bu yılın doğal kaynaklarını 10 Şubat'ta tüketerek gelecek yıldan borçlanmaya başlayan ilk ülke olurken, Türkiye'nin doğal kaynakları 22 Haziran itibarıyla tükendi. Bu durum, gelişmiş ülkelerin doğal kaynakları daha hızlı ve yoğun bir şekilde kullandığını gösteriyor.

Doğal kaynakların eşit olmayan kullanımı, dünya genelinde önemli eşitsizliklere yol açıyor. Gelişmiş ülkelerdeki lüks tüketim alışkanlıkları ve karbon ayak izi daha fazla, fakir bölgelerde ise doğal kaynak kıtlığı ve hastalıklar artıyor. Bu durum, toplumlar arasındaki farklı yaşam tarzları ve sosyoekonomik koşulların etkisini yansıtıyor.

Uzmanlar, bilinçli tüketici algısının oluşturulması ve tasarruflu kullanım alışkanlıklarının yaygınlaştırılması gerektiğini belirtiyor. Binalarda enerji tasarrufu sağlayacak uygulamalar ve atık yönetimi gibi adımlar, doğal kaynakların korunması için önemli bir rol oynayabilir.

Gezegenimizin sürdürülebilirliği için herkesin sorumluluk alması ve doğal kaynakların bilinçli bir şekilde kullanılması, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabilmemiz için hayati öneme sahip.

İstanbul HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sayfa24.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.