Yerlİ Mayın İmha Cihazı Yabancı Ülkelerin Radarına Girdi

Yerli Üretim Uzaktan Kumandalı Deniz Mayını İmha Cihazı Yurt Dışından Talep Görüyor. Balıkesir Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde (Balıkesir Teknokent) Türkiye'nin sanayi kuruluşlarından Kibar Holding'in girişimci desteğiyle kurulan KZ Mekatronik firması, büyük oranda yerli imkanlarla geliştirilen uzaktan kumandalı deniz mayını imha cihazı ile dikkat çekiyor. Cihaz, uygun hava koşullarında karada 20 kilometre, denizde ise 8 kilometre uzaklıktan çalıştırılarak personelin görevini zarar görmeden daha güvenli bir şekilde yapmasını sağlıyor.

Kara Harp Okulu'ndan emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Kalender tarafından kurulan KZ Mekatronik firması, Balıkesir Teknokent'te faaliyet gösteriyor. Özellikle savunma sanayisinin ihtiyacı olan alanlarda AR-GE ve üretim yaparak emniyet ve askeri tasarımlar üzerine çalışmalar gerçekleştiriyor.

Firma tarafından geliştirilen uzaktan kumandalı mayın imha cihazı, yüzde 90 yerlilik oranıyla tasarlanmış durumda. Bu cihaz sayesinde mayınlar uzaktan kumandayla kriptolu sinyal gönderilerek imha ediliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde de kullanılan cihaz, uluslararası tatbikatlar sırasında dikkatleri üzerine çekti. Bu başarılı performansının ardından yurt dışından da talep almaya başladı.

Prof. Dr. Osman Kalender, yaptığı açıklamada, cihazın başarılı performansının farklı ülkelerin ilgisini çektiğini belirtti. Romanya Deniz Kuvvetleri'ne tedarik edilmek üzere talep geldiğini ve cihazın izin verdiği ülkelere satış yapacaklarını dile getirdi. Ayrıca Azerbaycan, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan ve Kırgızistan'dan da talep aldıklarını paylaştı.

Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, teknokentteki işbirliklerinin büyüyerek devam edeceğini vurgularken, Balıkesir Teknokent Genel Müdürü Burcu Aydemir de yerli üretim cihazın üretilmesinin gurur verici olduğunu ifade etti.