Uzaktan ve İkinci Öğretim Ücretleri Belirlendi

2023-2024 akademik yılında yükseköğretim kurumlarında uzaktan ve ikinci öğretim için belirlenen katkı payları ve öğrenim ücretleri açıklandı. Cumhurbaşkanı Kararı'na göre, bu yıl da devlet üniversitelerinde birinci öğretim ve açık öğretimde program sürelerini aşmayan öğrencilerden öğrenci katkı payı alınmayacak. Devlet, bu öğrencilerin katkı payı tutarlarını karşılayacak.

Yurt dışından öğrenci kabul edilecek kontenjanlar için belirlenecek öğrenim ücreti ise, cari hizmet maliyetinin 2 katından az olmayacak şekilde yükseköğretim kurumları tarafından belirlenecek. Ayrıca, bu kapsamdaki öğrencilere "kardeş indirimi" uygulanabilecek, indirim oranı en az %25 olacak.

Öğrenim ücretleri dışında, öğrencilerden açık öğretim ve uzaktan öğretim materyal ücreti dışında başka bir ücret alınmayacak.

Başarılı öğrenciler arasında yer alan ikinci öğretim öğrencileri ise, bir sonraki dönemde birinci öğretim öğrencileri için belirlenen öğrenci katkı payı kadar öğrenim ücreti ödeyecekler.

Öğrencilerin öğrenim ücretlerinin bir kısmı, beslenme, barınma, sağlık, spor, kültür ve diğer sosyal hizmetlerde kullanılacakken, kalan kısım üniversite bütçesine dahil edilerek YÖK tarafından belirlenen usul ve esaslara göre kullanılacak.

Karar, 30 Haziran 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak.