"Palu ailesi" Davasının Görülmesine Yeniden Başlandı

Kocaeli'nin Körfez ilçesinde 15 yıl önce meydana gelen Meryem Tahnal'ın öldürülmesi olayıyla ilgili olarak bilinen "Palu ailesi" olarak adlandırılan 6 sanığın davası Yargıtay tarafından bozuldu ve yeniden görülmeye başlandı.

Durumla ilgili olarak, Kocaeli'de bulunan 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu sanık Tuncer Ustael ile tutuksuz sanıklar Emine Ustael, Fatih, Havva, İsa ve Ayşe Palu hazır bulundu. Yargıtay'ın bozma kararının okunmasının ardından, cumhuriyet savcısı bozma gerekçesinin usul ve yasaya uygun olmadığını ileri sürerek mahkemenin kararında direnme talebinde bulundu.

Sanık Tuncer Ustael, suçlamaları reddederek Meryem Tahnal'ı kendisinin öldürmediğini ve diğer sanıkların yanında öldüğünü iddia etti. Tutuksuz sanık Emine Ustael ise Meryem Tahnal'ın kendileri tarafından öldürülmediğini ve başka kişiler tarafından öldürüldüğünü düşündüğünü belirtti.

Diğer sanıklar ise Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını ve beraat kararı verilmesini talep ettiler. Mahkeme, İsa ve Ayşe Palu için ayrı ayrı avukat görevlendirmesine karar vererek, sanık müdafilerinin beyanlarının alınmasının ardından bozma kararına uyulup uyulmayacağına ilişkin değerlendirmeyi yapacak ve sanık Tuncer Ustael'in tutukluluk durumunu gözden geçirecektir. Duruşma ertelendi.

Olaya ilişkin bilgilere göre, Meryem Tahnal 2008 yılında kaybolmuş ve kızı Melike Tahnal da 2009 yılında kaybolmuştu. Polis ekipleri kayıp kişilerin bulunması için çalışmalar yürütmüş ancak sonuç alınamamıştı. Yapılan kazı çalışmalarında da bulguya rastlanmayınca araştırmalar durdurulmuştu.

Önceki yargılama sonucunda, Tuncer Ustael "canavarca hisle veya eziyet çektirerek ve üstsoy veya altsoydan birine ya da eş veya kardeşe karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "hürriyeti yoksun kılma" suçundan 4 yıl, "kredi kartının kötüye kullanılması" suçundan ise 3 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Diğer sanıklar ise "kasten öldürmeye yardım etme" suçundan cezalandırılmıştı.

Ancak Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını avukatların aynı olmasından kaynaklanan usul hatası gerekçesiyle bozmuş ve dosyayı yeniden Kocaeli 7. Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti.

Son olarak, Yargıtay 1. Ceza Dairesi de sanıkların suçlamalarıyla ilgili olarak yeterli unsurların oluşmadığı gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozarak davayı yeniden gözden geçirilmesi için Kocaeli 7. Ağır Ceza Mahkemesine geri göndermiştir.