Dünyada 320 Milyon Kişinin Hepatit B ve C Hastası Olduğu Tahmin Edildi

Bugün düzenlenen basın toplantısında Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Zeki Karasu, viral hepatitlerin küresel ölçekte ve Türkiye'de önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Karasu, dünya genelinde 250 milyon kişinin Hepatit B, 70 milyon kişinin de Hepatit C hastası olduğu tahmin edildiğini ifade etti.

Hepatit B'nin Türkiye'deki toplumda görülme sıklığının yüzde 4 civarında olduğunu belirten Karasu, Hepatit C için ise bu rakamın yüzde 0,5 ile 1 arasında değiştiğini aktardı. Bu verilere göre yaklaşık yüzde 5 oranında Türk vatandaşının hepatit hastalıkları ile mücadele ettiği hesaplanmaktadır.

Viral hepatitlerin sessiz ve sinsi seyir gösterebildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Karasu, bu nedenle bulaş riskinin yüksek olduğu yerlerde hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Kuaför, berber, dövme salonları gibi yerlerde sterilizasyona özen gösterilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Türkiye'nin viral hepatitlerle mücadele konusunda dünya genelinde örnek ülkeler arasında yer aldığına değinen Karasu, devlet politikaları sayesinde tedaviye erişimin ücretsiz olduğunu belirtti. Hastalara tanı konulduğunda tedaviye ulaşmada herhangi bir engelin olmadığını da dile getirdi.

Bugün düzenlenen toplantıda Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği ve Viral Hepatitle Savaşım Derneği, "28 Temmuz Dünya Hepatit Günü" kapsamında kamuoyunu bilinçlendirmeyi ve hastalıklarla mücadeleyi vurgulamayı amaçladı.