PKK Kamplarında Eğitim Alan Sanığa 6 Yıl 3 Ay Hapis Cezası

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi, terör örgütü PKK'nın Yunanistan ve Irak'taki kamplarında eğitim aldıktan sonra eylem yapmak üzere İstanbul'a geldiği iddiasıyla yargılanan sanık Ünal Güneş'e, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

Gerekçeli kararda, Güneş'in terör örgütü PKK/KCK adına Türkiye ve Yunanistan'da faaliyet yürüten kişilerle irtibat kurduğu, yasa dışı yollarla Ekim 2021'de Edirne'den Yunanistan'a geçtiği ve buradan örgütte eğitim almak üzere Irak'a gittiği istihbari bilgilerle belirlendi. Sanığın örgütte yaklaşık 8 ay boyunca faaliyet yürüttüğü ve örgütle bağlantısı olan bir kişiyle Erzurum'da bir otelde ayrı odalarda kaldığı tespit edildi.

Ayrıca, sanığın cep telefonunda incelenen belgelerde terör örgütü propagandası içeren bir şarkıya rastlandı ve sanığın terör örgütü PKK/KCK'nın hiyerarşik yapısına dahil olduğu tanık beyanlarıyla doğrulandı.

Sanık Ünal Güneş, mahkemede etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istemesine rağmen savunmasında örgütsel eylemleri kabul etmediğini ve örgüt üyesi olmadığını beyan etti. Bu nedenle mahkeme, etkin pişmanlık hükümlerini uygulayamayacağına karar verdi.

İddianamede, Güneş'in 2014 yılında örgüte katıldığı ve eylem yapmak için İstanbul'a geldiği, 2022 yılında yakalandığı belirtilmişti. Yunanistan'da aldığı eğitim sırasında örgüt mensupları tarafından bir AK-47 marka uzun namlulu silah ve 4 şarjör ile 120 fişek verildiği ifade edilmişti.

Mahkeme, sanığın yargılama sürecindeki davranışlarını dikkate alarak 7 yıl 6 ay olan cezayı 6 yıl 3 aya indirdi. Ünal Güneş'in tutukluluk halinin devamına hükmedildi.