Bilecikli Ressam 25 Yıl Boyunca Cezaevi ve Adliye Duvarlarını Süsledi

Tablolarıyla uluslararası alanda ödüller kazanmış olan ressam Hasan Üstün, 31 yıl boyunca kara kalem ve yağlı boya tablolarıyla çeşitli uluslararası yarışmalarda dereceler elde etmiş ve 15 kişisel sergi açmıştır. Akademik eğitim almadan yeteneğini geliştiren Üstün, görev yaptığı ceza infaz kurumları kampüs duvarlarına yaptığı resimlerle çalışanların, idarecilerin ve hükümlülerin takdirini kazanmıştır.

Üstün, ilkokulda resim öğretmeninin keşfettiği sanat sevgisiyle güzel sanatlara ve tarihi eserlere olan ilgisini keşfetmiştir. Askerlik döneminde arkadaşlarının resimlerini yaparak harçlık kazanmış ve resme olan ilgisi büyümüştür. 2005 yılında Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda göreve başlayan Üstün, 25 yıl boyunca Sincan ve Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsleri başta olmak üzere adliye ve cezaevlerinin duvarlarına manzara çizmiştir. Aynı zamanda Kültür Bakanlığı'na bağlı olan Geleneksel El Sanatları Merkezi (GESAM) Bilecik İl Temsilcisi olarak da görev yapmaktadır.

Hasan Üstün, kendi atölyesini kurarak emekli olduktan sonra da resme olan ilgisini sürdürmüş ve Kırgızistan asıllı bir sanatçıdan kara kalem konusunda eğitim almıştır. 1992 yılından bu yana kara kalem ve yağlı boya tekniğiyle manzara ve portre çizimleri yapmaktadır.

Ressam Bob Ross Vakfı'nın düzenlediği yarışmalara katılarak birincilik ve ikincilik gibi ödüller kazanan Üstün, resmin sözsüz bir türkü olduğunu ifade etmiştir. Başarıya giden yolun sevgi, çaba, zaman ve ilgiyle doldurulduğunu düşünmektedir.

Hasan Üstün'ün eserleri birçok Türk adliyesinin duvarlarında bulunmaktadır. Özellikle Sincan Cezaevi İnfaz Kurumu kampüsü duvarına 600 metrekarelik devasa bir manzara resmi yaparak dikkat çekmiştir. Ankara Adliyesi'nde açtığı ilk kişisel sergi ile sanatseverlerle buluşmuş ve eserleriyle uluslararası alanda tanınmıştır.

Sonuç olarak, Hasan Üstün, akademik eğitim almadan kendi yeteneğini geliştirerek 25 yıl boyunca adliye ve cezaevlerinin duvarlarını süsleyen, uluslararası alanda ödüller kazanan başarılı bir ressamdır. Kendi atölyesinde çalışmalarını sürdürmeye devam etmektedir ve resmin onun için sözsüz bir türkü olduğunu ifade etmektedir.