Başörtülü Öğrencinin Staja Kabul Edilmemesine İlişkin Dava

İstanbul'da bir üniversite öğrencisi olan Nezaket Akbulut, başörtüsü nedeniyle staj yapmak için yönlendirildiği bir koleje alınmadığını iddia ederek, kolej yetkilisi hakkında dava açıldı. İstanbul 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, sanık Özlem Öztoprak ve avukatı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı hazır bulundu.

Sanık Öztoprak, duruşmada müştekinin kendisine staj talebinde bulunduğunu ancak kolejin ilkokul müdürü olarak görev yaptığını ve stajla ilgili yetkisi olmadığını savundu. Öztoprak, staj için gerekli belgelerin gelmediğini ve bu nedenle staj yapamayacaklarını söylediğini ifade etti. Başörtüsü sebebiyle staj yapamayacağına dair bir açıklama yapmadığını belirtti. Suçlamaları reddeden sanık, beraatini talep etti.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı ise müşteki ve sanık arasında husumet olmadığını ve müştekinin psikolojik ve ekonomik şiddete maruz kaldığını belirtti. Tanıkların da müştekinin iddialarını doğruladığına dikkat çeken avukat, sanığın cezalandırılmasını talep etti ve davaya katılma talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının davaya katılma talebini kabul etti ve bir sonraki celse dinlenmeyen tanıkların dinlenmesine karar verdi.

Nezaket Akbulut, bir vakıf üniversitesinde Psikoloji Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde okuyan bir öğrencidir. Staj yapmak için başvurduğu koleje başörtüsü nedeniyle alınmadığını iddia ederek suç duyurusunda bulunmuştu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da sanık hakkında "kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi" suçundan dava açmıştı.