PKK Elebaşı Öcalan'ın Avukatlığını Yapan 8 Sanığın Yargılandığı Dava

İstanbul'da görülen davanın sonucunda, PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın avukatlığını yapan 8 sanık, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan beraat etti. İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmada, 6 tutuksuz sanık ve avukatları hazır bulundu. Duruşmada tanık olarak dinlenilen İrfan Arasan, o dönem Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul İl Başkanı olduğunu belirtti. Arasan, polis tarafından yapılan aramalarda ele geçirilen listelerde partiye hukuki yardım sağlayan avukatların adlarının bulunduğunu ifade etti.

Sanıklardan Baran Doğan ise BDP parti binasında bulunan listenin örgütsel bir liste olmadığını iddia etti. Doğan, Kürt siyasetinde yer aldığını ve Kürt sorununun çözülmesi için mücadele ettiklerini söyledi. İmralı Adası'na giderek Öcalan ile yaptığı görüşmelerde avukatlık yaptığını savunan Doğan, bu görüşmelerin kayıt altına alındığını ve terör örgütünden haberi olmadığını belirterek beraat talep etti.

Diğer sanıklar da beraat talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, sanıkların üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı gerekçesiyle tüm sanıkların "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan beraatlerine karar verdi.

İddianamede ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Bürosu tarafından hazırlanan belgede, sanık avukatların PKK/KCK silahlı terör örgütünün "önderlik komitesi" içinde yer alan Öcalan ile İmralı Adası'nda görüşme yaptıklarının belirlendiği ve Öcalan'ın bu görüşmelerde talimatlar verdiği ifade edilmişti. Sanıkların, sözde "avukat-müvekkil" ilişkisi adı altında örgüt elebaşının talimatlarını örgütün dışındaki mensuplara iletmek istedikleri ileri sürülmüş ve sanıklar hakkında 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.