Türkiye'nin Ürettiği Yapay Damar Teknolojisine Avrupa Birliği Onayı

INVAMED, Türk tıbbi cihaz şirketi tarafından üretilen yapay damar teknolojisi olan Atlas Stent, Avrupa Birliği (AB) onayını almıştır. 2016 yılında Türkiye'de AR-GE çalışmalarına başlanan bu ürün, öncelikle 1994 yılında ABD'de gerçekleştirilen bir uygulama ile tıp camiasında umut vermiş ve sınırlı sayıda ülke tarafından üretilmiştir. INVAMED tarafından Türkiye'de üretilen Atlas Stent, artık CE işaretiyle AB ülkelerinde kullanılabiliyor.

Bu stent greft ürünleri, açık veya kapalı anevrizmaların tedavisinde kullanılıyor. Özel tasarıma sahip bir stent materyali üzerine karbon teknolojisi kullanılarak tamamen biyouyumlu PTFE teflon kaplaması ile oluşturulmuş olan bu ürün, anevrizma ve damar yaralanmalarını tedavi etmede kullanılıyor.

INVAMED Başkanı Raşit Dinç'in açıklamasına göre, Stent Greft, vasküler duvarın fonksiyonel bütünlüğünü korumak için tasarlanmıştır ve damar yaralanmalarının ve anevrizma tedavisini kolaylaştırarak aterosklerozu önlemekte ve koruyucu bir etki göstermektedir. Stent Greft sistemi, damar rüptürasyonunun onarımını revaskülarizasyon ile birleştirdiğinde, ikinci bir prosedüre olan ihtiyacı ortadan kaldırarak hekime eşsiz bir hibrit yaklaşım sunmaktadır.

Dinç, Stent Greft'in anevrizmanın patlamasını önlemek için damardaki zayıf noktaları güçlendirdiğini belirtmiştir. Ürün, karmaşık vasküler hastalıkların cerrahi ve endovasküler tedavi kombinasyonuyla tek aşamalı tedavi imkanı sağlamaktadır. Aynı zamanda perkütan tedaviye uygun tasarlanan iletim sistemi, geleneksel cerrahiye göre daha az ağrı ve düşük komplikasyon riski sunmaktadır.

Raşit Dinç, Türkiye'nin en büyük tıbbi cihaz üreticisi INVAMED'in, endovasküler anevrizmaların tedavisini ilerletmek ve son teknoloji endovasküler implantlar geliştirmek amacıyla klinik araştırmalara öncülük ettiğini ifade etmiştir.