İTO Başkanından Yeni Asgari Ücret Değerlendirmesi

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak "Asgari ücrette yapılan yüzde 34 zamla emeğin milli gelirden aldığı payın hak ettiği seviyelere gelecek olmasını, büyümenin kapsayıcılığını artırması bakımından değerli buluyoruz." açıklamasıyla asgari ücrete yapılan zammı duyurdu. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2023 yılının ikinci yarısında geçerli olacak asgari ücretin brüt ve net rakamlarını açıkladı. Işıkhan'ın yaptığı açıklamada brüt 13 bin 414 lira, net 11 bin 402 lira olarak asgari ücretin uygulanacağını bildirdi. 

Yeni asgari ücret zammına ilişkin iş dünyası temsilcileri değerlendirme ve açıklamalarda bulundu.

DEİK Başkanı Olpak, yaptığı yazılı açıklamasında çalışanlara, iş verenlere ve Türk ekonomisine yeni asgari ücretin hayırlı olmasını diledi. Bununla birlikte Olpak şu açıklamalarda bulundu:"Büyüme verilerinde bizim en çok önem verdiğimiz iki husustan birisi; büyümenin kapsayıcı ve sürdürülebilir olmasıdır. Asgari ücrette yapılan yüzde 34 zamla emeğin milli gelirden aldığı payın hak ettiği seviyelere gelecek olmasını, büyümenin kapsayıcılığını artırması bakımından değerli buluyoruz. Diğer taraftan, işveren üzerinde oluşacak yükün bir kısmının devletimiz tarafından karşılanması da rekabetçiliğimize engel oluşturmaması bakımından önemli olacaktır."

"Çalışanın alım gücünün enflasyon üzerinde bir refah artışıyla korunması memnuniyet verici"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekip Avdagiç ise yeni asgari zammına ilşkin "Çalışanın alım gücünün, enflasyonun üzerinde bir refah artışıyla korunması memnuniyet verici." ifadesini kullanarak yeni asgari ücretin çalışma hayatının paydaşlarına hayırlı olması yönünde dileklerde bulundu.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, yeni asgari ücretin çalışanlara ve işverenlere hayırlı olması yönünde dileklerde bulunarak işçilerin alın teri ve emeklerinin enflasyon karşısında ezilmemesinden memnuniyet duyduğunu bildirdi

 Anadolu Aslanları İş Adamlar Derneği  (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın da  güzel dileklerde bulunmasının ardından bu artışın zamlar karşısında eritilmemesi gerektiğini belirtti. Bu açıklamasının ardından Orhan Aydın enflasyon ile sıkı bir mücadele içerisine girilmesinin elzem olduğunu önemle vurguladı.