HPV Enfeksiyonlarından Aşı ve Kontrollerle Korunmak Mümkün

Medicana Sağlık Grubu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İsmail Evren, HPV enfeksiyonlarından korunmanın aşı ve düzenli tıbbi kontrollerle mümkün olduğunu belirtti. HPV enfeksiyonlarının cinsel yolla ve taşıyıcı partnerlerden bulaştığına dikkat çekilen açıklamada, Op. Dr. İsmail Evren, HPV aşısı almanın ve sağlığın düzenli olarak takip edilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Özellikle ergenlik dönemine girmeden kız ve erkek çocuklara yapılacak olan 2 doz HPV aşısının en etkili koruma sağladığı ifade edildi.

HPV enfeksiyonlarının belirtileri arasında genital siğillerin en yaygın olanı olduğuna işaret eden Evren, HPV'nin rahim ağzı kanserinin en yaygın nedenlerinden biri olduğunu söyledi. Ayrıca HPV'nin ağız, boğaz, yutak, anüs, penis ve vulva gibi bölgelerde de kansere neden olabileceğini belirtti. Bu enfeksiyonların bazı kanser öncesi değişikliklere yol açabileceği ve tedavi edilmezse kansere dönüşebileceği uyarısında bulundu.

Evren, HPV aşısının yüksek riskli HPV tiplerine karşı enfeksiyon riskini azalttığını ve kanserle ilişkili lezyonların gelişme olasılığını düşürdüğünü ifade etti. Ancak aşının tüm HPV tiplerine karşı yüzde 100 koruma sağlamadığı ve mevcut enfeksiyonları tedavi etmediği üzerinde durdu. Aşının koruyuculuğunun kişinin bağışıklık sistemi ve enfeksiyonla maruz kalma durumu gibi faktörlere bağlı olarak değişebileceğini söyledi.

Sonuç olarak, sağlıklı bir cinsel yaşam sürmek ve HPV aşısı yaptırmak, HPV enfeksiyonlarından korunmanın önemli adımlarıdır. Düzenli tıbbi kontrollerin ise enfeksiyonun erken teşhisinde ve tedavisinde büyük önem taşıdığı belirtildi.