Havai Fişek Fabrikasındaki Patlamada Hayatını Kaybedenler Anıldı

Sakarya'nın Hendek ilçesinde bulunan havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020 tarihinde meydana gelen patlamada yaşamını yitiren işçiler için anma töreni düzenlendi. İşçilerin yakınları, avukatları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, CHP Sakarya Milletvekili Ayça Taşkent, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ve EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan önderliğinde fabrika önünde bir araya geldi.

Grup, "Hendek İçin Adalet" yazılı bir pankart taşıyarak, "Kaza değil katliam, kaza değil cinayet" sloganlarıyla birlikte fabrika kapısına yürüdü.

Müşteki avukatlarından Evren İşler, yaptığı konuşmada, patlamanın üç yıl önce bir "katliam" olarak gerçekleştiğini belirterek, yaşamını yitiren işçileri ve yaralıları anmak için bir araya geldiklerini ifade etti.

Avukat Gülşen Uzuner ise hukuki sürecin adım adım takip edildiğini ve hayatını kaybeden her işçinin sorumlularının hesap vereceğini vurguladı.

Patlamada hayatını kaybeden Sebahattin Tepeçınar'ın ablası Hatun Göktepe, cezaların yetersiz olduğunu ifade ederek, "Canlarımız hala yukarıda, gerçek adalet sağlanmadıkça canlarımız inmeyecek" şeklinde konuştu.

Halis Yılmaz'ın babası Muammer Yılmaz ise bilirkişi raporları ve soruşturma evraklarını dikkatlice incelediğini ve sadece adalet taleplerinin olduğunu belirtti.

Halis Yılmaz'ın kız kardeşi Mervenur Yılmaz ise mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğini dile getirdi.

Olayın Süreci

Sakarya'nın Hendek ilçesinde, yaklaşık 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020 tarihinde saat 11.15'te meydana gelen patlamalarda 7 kişi hayatını kaybetmiş, 127 kişi yaralanmıştı. Patlama, 50 kilometre mesafedeki kentin birçok noktasından duyulmuştu.

Daha sonra fabrikadaki patlayıcılar kontrollü bir şekilde imha edilmek üzere Adapazarı ilçesine taşındı. Ancak 9 Temmuz'da saat 11.35'te patlama meydana geldi ve bu patlamada 3 asker şehit olmuş, 4 jandarma personeli ve bir kamyon şoförü yaralanmıştı.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı, fabrika sahipleri dahil olmak üzere 7 kişi hakkında 27 sayfalık bir iddianame hazırladı ve 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Davanın 28 Şubat 2022'de görülen karar duruşmasında, mahkeme heyeti, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan, fabrika sahipleri Yaşar C. ve Ali Rıza Ergenç C'yi 16 yıl 3 ay, Hasan Ali V'yi 12 yıl 6 ay, tutuksuz sanıklar Erşan Ö, Asiye A, Aslı B. ve Ahmet Ç'yi ise 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırmıştı.